Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini

NAJAVA PROJEKTA

Uz malo dobre volje, Teočak može bolje: Zajedno radimo na jačanju povjerenja i kohezije u našoj zajednici

Opština Teočak učestvovat će u narednom periodu u realizaciji projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Europska unija (EU), a kojeg zajednički implementiraju EU, Ujedinjeni narodi (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promicanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima diljem zemljekoji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekat uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, ulaganja u lokalnu infrastrukturu, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promicanju pozitivnih priča iz zajednice.

U sklopu projekta bit će održan „Dijalog zajednica regije Majevica“ na kojem će učestvovati predstavnici vlasti i građani iz pet zajednica (Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik). Dijalog je osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i uticaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije u regiji Majevica. Tokom dijaloga, učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednicama, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

„Dijalog zajednica regije Majevica“održat će se 1. decembra 2022. godine, u Plavoj Sali Centra za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku, s početkom u 17:00 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresirane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE (https://forms.office.com/r/SZ2ViS3WBd)

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!