Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vijesti

Održan „Dijalog zajednica regije Majevica“

„Dijalog zajednica regije Majevica“, na kojem je učestvovalo preko 40 predstavnika i predstavnica zajednica iz Čelića, Lopara, Sapne, Teočaka i Ugljevika održan je 1. decembra 2022. godine u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku.

Read More

Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini

NAJAVA PROJEKTA

Uz malo dobre volje, Teočak može bolje: Zajedno radimo na jačanju povjerenja i kohezije u našoj zajednici

Opština Teočak učestvovat će u narednom periodu u realizaciji projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Europska unija (EU), a kojeg zajednički implementiraju EU, Ujedinjeni narodi (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promicanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima diljem zemljekoji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekat uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, ulaganja u lokalnu infrastrukturu, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promicanju pozitivnih priča iz zajednice.

U sklopu projekta bit će održan „Dijalog zajednica regije Majevica“ na kojem će učestvovati predstavnici vlasti i građani iz pet zajednica (Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik). Dijalog je osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i uticaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije u regiji Majevica. Tokom dijaloga, učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednicama, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

„Dijalog zajednica regije Majevica“održat će se 1. decembra 2022. godine, u Plavoj Sali Centra za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku, s početkom u 17:00 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresirane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE (https://forms.office.com/r/SZ2ViS3WBd)

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!

Javni poziv za podršku građanskim projektima i inicijativama

Fondacija tuzlanske zajednice (u daljem tekstu: Fondacija) poziva građane, udruženja i institucije sa područja Tuzlanskog kantona da pokažu koliko vole mjesto u kojem žive i predlože projekte za dobrobit svih, koji će omogućiti rješavanja ključnih problema u zajednici i napraviti pozitivne promjene u okruženju.

U partnerstvu sa Porticus Fondacijom, Fondacija objavljuje Javni poziv za dodjelu finansijske podrške projektima sa područja Tuzlanskog kantona.

Podrška se realizuje sa ciljem da osnaži lokalne organizacije i lokalne inicijative koje zbližavaju građane i podstiču ih na samoorganizovanje, participaciju i inkluzivnost u riješavanju konkretnih problema u svojim lokalnim zajednicama, naseljima, gradovima i cijeloj državi.

Tekst Javnog poziva se može pogledati na linku  https://www.fondacijatz.org/page/39/1096

Obavještenje

Obavještavamo građane Općine Teočak da je 03.01.2021.godine neradni dan.

Sretnu i uspješnu novu 2022. godinu želi Vam Općina Teočak.

Potpisan protokol o bratimljenju općina Teočak i Karatay

U Teočaku je danas potpisan protokol o bratimljenju te Općine sa turskom Općinom Karatay iz Konyje.

Načelnik Teočaka Tajib Muminović je sa načelnikom Karataya Hasan Kilcom potpisao protokol koji će, kako su kazali oba načelnika, kulturološki i društveno povezati dvije općine.