Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vijesti

Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini

NAJAVA PROJEKTA

Uz malo dobre volje, Teočak može bolje: Zajedno radimo na jačanju povjerenja i kohezije u našoj zajednici

Opština Teočak učestvovat će u narednom periodu u realizaciji projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Europska unija (EU), a kojeg zajednički implementiraju EU, Ujedinjeni narodi (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promicanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima diljem zemljekoji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekat uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, ulaganja u lokalnu infrastrukturu, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promicanju pozitivnih priča iz zajednice.

U sklopu projekta bit će održan „Dijalog zajednica regije Majevica“ na kojem će učestvovati predstavnici vlasti i građani iz pet zajednica (Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik). Dijalog je osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i uticaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije u regiji Majevica. Tokom dijaloga, učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednicama, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

„Dijalog zajednica regije Majevica“održat će se 1. decembra 2022. godine, u Plavoj Sali Centra za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku, s početkom u 17:00 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresirane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE (https://forms.office.com/r/SZ2ViS3WBd)

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!

Javni poziv za podršku građanskim projektima i inicijativama

Fondacija tuzlanske zajednice (u daljem tekstu: Fondacija) poziva građane, udruženja i institucije sa područja Tuzlanskog kantona da pokažu koliko vole mjesto u kojem žive i predlože projekte za dobrobit svih, koji će omogućiti rješavanja ključnih problema u zajednici i napraviti pozitivne promjene u okruženju.

U partnerstvu sa Porticus Fondacijom, Fondacija objavljuje Javni poziv za dodjelu finansijske podrške projektima sa područja Tuzlanskog kantona.

Podrška se realizuje sa ciljem da osnaži lokalne organizacije i lokalne inicijative koje zbližavaju građane i podstiču ih na samoorganizovanje, participaciju i inkluzivnost u riješavanju konkretnih problema u svojim lokalnim zajednicama, naseljima, gradovima i cijeloj državi.

Tekst Javnog poziva se može pogledati na linku  https://www.fondacijatz.org/page/39/1096

Obavještenje

Obavještavamo građane Općine Teočak da je 03.01.2021.godine neradni dan.

Sretnu i uspješnu novu 2022. godinu želi Vam Općina Teočak.

Potpisan protokol o bratimljenju općina Teočak i Karatay

U Teočaku je danas potpisan protokol o bratimljenju te Općine sa turskom Općinom Karatay iz Konyje.

Načelnik Teočaka Tajib Muminović je sa načelnikom Karataya Hasan Kilcom potpisao protokol koji će, kako su kazali oba načelnika, kulturološki i društveno povezati dvije općine.

Nacrt budžeta Općine Teočak upućen – javna rasprava

Općinsko vijeće Teočak je jednoglasno usvojilo Nacrt budžeta općine Teočak za 2022. godinu sa okvirnim planom za 2023. i 2024.godine u predloženom tekstu.

Nacrt budžeta općine Teočak upućuje se u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Centralna javna rasprava će se održati 03.12.2021. godine u sali općine Teočak sa početkom u 14 sati.

Sve primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt budžeta općine Teočak za 2022.godinu možete dostaviti Općinskom načelniku putem pisarnice općine Teočak ili putem emaila na adresu teocak.so@bih.net.ba do 30.11.2021. godine.