Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Održan „Dijalog zajednica regije Majevica“

„Dijalog zajednica regije Majevica“, na kojem je učestvovalo preko 40 predstavnika i predstavnica zajednica iz Čelića, Lopara, Sapne, Teočaka i Ugljevika održan je 1. decembra 2022. godine u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku.

Učesnici i učesnice kroz dijalog su predstavili brojne pozitivne primjere saradnje spomenutih zajednica i iskazali potrebu za daljnjim povezivanjem kroz realiziranje zajedničkih aktivnosti na poljima poput ekologije, turizma, kulture i omladinskog aktivizma.

Međureligijska saradnja i organizacija zajedničkih kulturnih dešavanja identificirane su kao aktivnosti koje bi doprinijele jačanju povezivanja i saradnje između ovih zajednica. Istaknuto je kako u ovim procesima važnu ulogu imaju angažovani pojedinci u zajednicama koji su i do sada inicirali zajedničke aktivnosti povezivanja ljudi iz Čelića, Lopara, Sapne, Teočaka i Ugljevika.

Na dijalogu su predstavljene ideje i potreba za organizacijom različitih kulturnih i sportskih manifestacija, edukacija i zajedničkih ekoloških akcija.

„Dijalog zajednica regije Majevica“ realiziran je u okviru projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija (EU), a zajedno provode EU, Ujedinjeni narodi u BiH, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Europe.